Fåren ute i januari

Klövsjöfåren härstammar från byn Klövsjö i Jämtland. Maj Olander hade djur hon övertagit av sin far som i sin tur fått dem i bröllopsgåva av sin mor.
Fåren är oftast vita eller svarta med vita strumpor och teckning i ansiktet. Bruna och grå kan förekomma.
Djuren är vanligen kulliga men gumsar med horn har förekommit tidigare i besättningen.

Ullen är av ryatyp med otrolig glans och lyster ofta så lång att den når ner till marken med tydlig mittbena. Djur med vadmalsull förekommer och gjorde även i ursprungsbesättningen. Maj använde ullen till olika hantverksföremål, den vaddiga ullen användes till tovning.
Ansiktet är ullfritt och glänser, de har kort svans och små öron. Kroppshållningen är låg och bred. Tackorna väger 40-60 kg och baggarna 60-70 kg.

Tackorna är duktiga mödrar som vanligtvis får 2-3 lamm, 1 och 4 lamm förekommer. De lammar bra i grupp och baggen kan vanligtvis gå med flocken hela året. Han är beskyddande av tackor och lamm. De kan brunsta året runt, lamma 2 ggr/år.

Djuren blir oftast mycket tillgivna, de kan också bli mycket gamla, 15 år är inte ovanligt. Maj berättar att hennes farmor brukade koka gröt åt tackor som inte hade några tänder kvar, så  att de skulle klara vintern.

Klövsjöfåret bevaras av Föreningen Svenska Allmogefåret i sk levande genbanker. 2007 fanns endast 12 genbanksbesättningar.
Att vårt val föll på just Klövsjöfåret var att det är vårt nordligaste, bland det mest hotade och i vikt bland vårt tyngsta allmogefår.

Vi har genbanksbesättning 1251.
Våra djur har MV3.

För mera information gå in på Föreningen Svenska Allmogefår www.allmogefar.se där du kan läsa om våra andra allmogefår och deras historia.