Min trädgård

Växthusen

Jag har tre växthus där jag odlar bla tomater, gurka, paprika och chili. Under våren driver jag upp både blom- och grönsaksplantor som senare sätts ut. Vi är självförsörjande på flera sorter bla smörgåsgurka, chilisås och chili till grytor och som pulver.

Chili och Paprika

Fröerna sätts redan i februari inomhus. Både chili och paprika ger otroligt bra skörd, trots mindre bra somrar. När man en gång börjat odla egna frukter och får prova olika sorter som man annars inte skulle haft tillgång till, är man fast.
Vissa blir självklara favoriter man inte kan vara utan, medans andra var för starka, inte hann bilda frukt eller nåt annat.

När man kan börja skörda är det bara att äta färskt allt man hinner. Det går bra att hacka och frysa in för att sedan använda den i grytor, såser mm. Inlagd paprikasallad blir jättegod och håller bra. Chili lägges in som Fefferoni, används till chilisås och torkas till pulver.

Här kommer tips på sorter jag odlat som gått bra.

Anaheim
Kallas även Carlifornia chili, Chili Verde och New Mexican. Sorten skapades runt 1900 för konservering. Den odlades i närheten av staden Anaheim, därav namnet.
Plantan är kraftig, ca 1 meter hög. Frukterna skördas som gröna eller röda, röda är starkare med styrkan varierar från mild - het. Frukterna är koniska och ca 15 cm långa.
Den passar som stekt, grillad, rostad eller ugnsfylld. Jättegod i pastasås, går bra att frysa i bitar. Självklar favorit.

Hungrian Hot Wax
Kraftigväxande, pålitlig sort med bra fruktsättning även i svalare väder. Frukterna är koniska, 12-14 cm långa, grön-orange-röd och vaxiga. Styrkan kan vara ojämn, mild - ganska het.
Passar bra inlagd som fefferoni, stekt i olivolja med grovsalt till en god köttbit. En av de absolut godaste sorterna jag provat. En delikatess.

Aji Blanco Crystal
Kom till Sverige tack vare en sydafrikansk flykting som tog det nödvändigaste med sig. Hög planta som behöver stöd.
Tidig och rik fruktsättning, frukterna är vackert röda och ca 10 cm långa. Fruktig smak, ganska het.
Passar i grytor, till fyllningar och kan fyllas och ugnsbakas.
Den ger ett eldigt och fruktigt pulver, frukterna torkar bra direkt på plantan.

Czechoslovakian Black
Busken är 80 cm hög med mörkgröna blad, mörka stjälkar och stora lila blommor. Frukterna är 4-6 cm långa, svarta och glänsande. De svarta frukterna är omogna men passar i sallader och såser. De mognar i vinrött. Frukten har tjocka, saftiga väggar och är mild.
Den passar i sötsura inläggningar, torkas till ett gott och mörkrött pulver. Rikbärande.

Jamaican Bell
Andra namn: Bishops Crown, Christmas Bell, Monk´s Hat mf.
Sorten växer yvigt och behöver stöd. Ger stora skördar men behöver lång utvecklinstid. Fröna måste sättas mycket tidigt då jag inte fick några röda frukter -09. Frukterna är formade som en kyrkklocka, klarröda, inte så starka och doftar rabarber.
Passar i efterrätter, fruktsallader, till salsa och inläggningar. Kan ostfyllas och ugnsbakas. Jag tänker prova att torka frukterna och använda som dekoration i julgrupperna.  

Hot Lemon
Plantan blir ca 60-70 cm i växthus. Grenarna är ganska veka och lätta att spaljera. Frukterna är varmgula, 5-7 cm, medelheta och smakar citron.
Passar till fisk och skaldjur. Ex till grillolja för laxen, i räksalladen eller torkas till ett friskt, gult pulver.
Gurka och Squash

Squash (bilden visar Yellow Crookneck från Impecta) är mycket lättodlade och ska inte stå i växthus. Förodlas som gurka men flyttas sedan ut skyddat, jag brukar ställa hinkarna mot växthusväggen med fiberduk över. Odlas i 20 liters hinkar fyllda till ½ med kompost, överst ett lager jord blandat med ko- och hönsskit.
Squash är väldigt gott, grillade i skivor, i sallader eller i en squashkaka.


Diamant F1
Mellangrön frukt som visat sej gå väldigt bra i norra delen av landet.


Yellow Crookneck