22/5 -12

Uppdaterat Draumurs sida efter Piteåutställningen.
Kaninsidorna uppdateras eftersom kullar föds.

8/10 -11

Uppdaterat Sidan Isländsk fårhund med Draumurs resultat efter Mittnordenutställningen i Sundsvall.

29/6

Draumur fått svar på röntgen av höfterna, A vilket känns jättekul. Ögonlysningen var också ua så det är verkligen skönt att ha fått en status på honom.

3/5

Uppdaterat kaniner till salu med två nya kullar.

23/2 -11

Uppdaterat lite här och där.

4/1 -11

GOTT NYTT ÅR!
Bloggen uppdaterad med vår nya medarbetare på gården, vi hoppas att hon kan göra nytta. Hon kom som en fin julklapp av tomtemor.


15/12 -10

Uppdaterat Gotlandskaninernas sida med aktuella avelsdjur. Inom kort kommer avelsplaneringen för -11.
Ny blogg
http://wwwkatalidengardse.blogspot.com

Kommer att skriva där på prov ett tag.

Sara

10/10-09

Snöbus!
I onsdags, första vinterdagen enligt bondepraktikan kom det ca 20 cm snö. Tur att man var ledig och inte behövde ut med bilen. Strömmen var borta på morgonen så när barnen åkt till skolan kröp jag ner en stund till. Kunde ju inte koka kaffe ens. Anna-Doris skulle klippas ute i hagen och snön vräkte ner!
Som tur var avtog ovädret mitt på dan och jag kunde ställa i ordning för att klippa. Klippstolen funkade jättebra och jag kunde själv klippa och fixa klövar trots att hon är lite skyggare än de andra två och inte gillar att man rör i henne. Vit-Tussa hoppade upp på stolen som för att hålla Doris sällskap, de är så otroligt tama tacklammen. Nu är det inte så länge innan baggen kommer, kring 1:a nov.
Genbankskontraktet är klart liksom SE nr. Tackorna är ju MV fria men baggen som kommer har MV2 så då sjunker hela flocken till MV2.
Till våren tas ett sista MV prov och de blir åter MV fria.

Det har hänt tråkiga saker på kaninsidan. Mellerudshonan Thorild har lämnat oss, utan konstigheter låg hon död en morgon. Nu har jag ingen egen mellerudshona, en inhyrd hona finns kvar men hon ska tillbaka till sin besättning så fort tillfälle finns.
Jag har pratat med Genbanksansvarig som ska fixa upp två nya damer nu när det snart går en ny lantrastransport. Vi hoppas att hon hittar lämpliga djur att skicka.
Bland gotlänningarna försöker jag inhysa överblivna och värdefulla djur under tak tills vidare. Sparar en hona efter Blåsippa bara ifall det skulle hända henne nåt. Hon är ju verkligen speciell. Jag har bytt några djur så det kommer en del spännande inför nästa avelsår. De äldsta honorna kommer inte att användas i avel mera, deras gener är säkrade så nu får deras avkomma ta över.

Ällingarna kan flytta i slutet av månaden. Några är tingade men det finns fortfarande några kvar till salu. Alla blommehöns unghönor blir kvar, någon tupp flyttar och resten av tupparna hamnar i grytan.

Första snön och den ligger kvar. Idag började älgjakten om efter uppehållet och Faxe skällde björn!

Sara27/9 -09

Födelsedagsmiddag!
I fredags åt vi en jättegod middag och firade att jag fyllde år. Presenten hade jag redan fått, iordningställandet av fårhus och hage samt bidrag i fåren. Tack alla!
Förra veckan var jag på kurs hos ett par som haft får jättelänge, de lärde mej att klippa får för hand. Roffe har byggt en klippstol så till veckan nån dag ska Anna-Doris klippas.

Höstbruket går framåt. Alla rotsaker är skördade, vitlöken planterad och jag har tömt och skurat ur två av växthusen. Chlihuset är kvar, håller på att skörda och lägga in paprika och chili. Passade på att steka Hungrian Hot Wax med grovsalt till köttet, frukterna håller ett tag i kylen men sen får man äta dem som fefferoni i vinter. Jag brukar sakna de färska frukterna sen under vintern, de är verkligen en av dom godaste chili jag smakat.

Vi har tagit hand om en hel del kött. Älg, ren, gris och lamm. I helgen har vi slaktat kalkonerna, det känns jättebra. Myskällingarna växer bra och kan snart lämna sina mödrar. Några ska flytta men resten kommer att gå kvar tills de är stora nog för grytan.

Inga mellerudskaninungar har det blivit ännu. Kanske de inte tyckte att det var rätt tid att få ungar på. Vi får vänta och se annars avvaktar jag till nästa år. Nu finns det endast två kaninkillar kvar av alla årets kullar. Speciellt den ena skulle gärna få gå vidare i avel då båda föräldrarna tillhör de mest underrepresenterade linjerna.

Hönsen har ruggat för fullt, slutat värpa och med det har jag blivit tvungen att köpa ägg! Det bjuder verkligen emot men så idag hittade jag ett mindre ägg, 48 g vilket betyder att mina unghönor, födda på annandag påsk är på gång. De kommer att förse oss med ägg hela vintern!

Sara

29/8 -09

Klövsjöfåren är här!
Idag var det så dags, fåren kom resandes söderifrån. Tack Nina som var så snäll och lät mina tackor åka med henne då hon varit neröver och hämtat nytt blod åt sin egen flock. Det var också skönt att hon som genbanksasvarig, då för Svärdsjöfåren kom hem till oss och godkände vårat fårhus och vinterhagen.
Den vuxna tackan Anna-Doris som kommer att bli ledartacka här fick sina första lamm i våras, tvillingar. Hon kommer från Diane Dahlberg som är genbanksansvarig för Klövsjöfåren. Ytterligare två tacklamm kom från Ella, ett vitt som barnen döpt till Vit-Tussa och ett svartvitt som ska heta Svart-Bella.
Baggen ska vi ta från Nina men det blir senare i höst då det är dags att släppa honom till tackorna.

I Bukt har vi haft trädgårdsvisning förra helgen. Vi var en liten skara som pratade trädgård, då främst grönsaks- och växthusodling och hur man tar till vara skörden. Vi grillade korv provsmakade diverse grönsaker och drack en massa kaffe med rabarberkaka.
I trädgården har vi börjat skörda en del fröer. Sibirisk Pion har nu mogna fröer som ska sättas direkt för bästa grobarhet. Jag har övervintrade purjo som i höst ger fröer. Lägger ut en del under Till salu - trädgården.
Min gurkskörd blev väldigt dålig då plantorna drabbades av spinn. Nu återstår att skura ur växthuset så att inte ohyran finns kvar till våren.

Två av Myskorna har kläckt. De sköter om ällingarna gemensamt, de har 10-12 ällingar. Madame på ladugårdsvinden ligger ännu men borde kläcka snart. I övrigt lugnt på djurfronten. Det finns kvar några kaninungar till salu. Förhoppningsvis är det två Mellerudskullar på gång efter min Thorild och en inhyrd hona.

Skola och jobb har kommit igång på allvar nu, även träningar och ridning för Amanda. Jag kommer att ha lite semester till nu i september för bärplockning, potatisgrävning och höstgöromål.
Roffe ska vara ledig och jaga älg.

Sara

10/8 -09

Surströmming!
Äntligen är det dags för surströmming, årets har inte kommit ännu men vi köper alltid många burkar för att ha till nästa år. Oftast är fjolårets godare och vi har redan hunnit äta två gånger i sommar. Så gott!

Nu är min semester slut och imorgon börjar jag jobba igen. Roffe har hunnit jobba en vecka redan. Barnen har en vecka kvar på sommarlovet, det har gått otroligt fort. Vi får glädjas åt att vi haft fint väder och många härliga badstunder, eller många och långa baddagar rättare sagt.

I övrigt rullar det på med djuren. Gammalsvenskarna har flyttat. Tre myskor ligger på ägg och har nog inte så länge kvar till kläckning. Den ena honan trodde jag hade blivit tagen av rovdjur då hon var spårlöst borta, men en dag stog hon i badbaljan och jag satte barnen som spijoner för att se vart hon sedan gick. Jo, uppe på ladugårdsvinden hade hon sitt rede och låg även hon på ägg. Återstår att se hur hon tänker lura ner ällingarna när den tiden kommer.

Av Geishas 10 ungar finns tyvärr bara en kvar i livet. Vet inte vad som hände, antagligen nån förgiftning då vi plockar allt grönt. Är så noga med att inte få med smörblomma, men inom loppet av två dygn hade 9 ungar dött.

Det är stora planer på gården. Vi kommer att utöka på djursidan och håller på att städa ur ett utrymme bakom lagår´n. Vi ska upp med en permanent vinterhage där bakom för att kunna ta emot en liten grupp Klövsjöfår. Jag har länge haft en dröm att kunna ha några får, vi har mycket ris och sly så det kommer att bli jättefint när de rensat upp åt oss.
Klövsjöfåren är ett av de mest hotatde allmogefåren och härstammar från Klövsjö i Jämtland, det är vårt nordligaste skogsfår.
www.allmogefar.se kan man läsa mera om dem och andra skogsfår.

Sara

15/7 -09

Fiske!
Med all fångad fisk gäller det att variera maträtterna så gott det går. Här prövar vi på fisk tillagad i kokgrop, den blev otroligt god.
Sik och abborre är fin, vi har rökt en del. Gäddorna som barnen fiskar är inte så bra så här års så jag kokar och ger till kalkonerna. Det är uppskattat och bara man inte ger de sista veckorna före slakt så går det bra.
De gammalsvenska dvärghönsen kommer att flytta, men kommer att bilda  genbank i sitt nya hönshus. Med tanke på att jag förra vintern förlorade hela dåvarande flocken av Hedemorahöns, känner jag att jag hellre har två flockar Blommehöns. Nu när jag har djur efter en flock med bra ruvlust som jag ska jobba vidare med, visst känns det tråkigt med dvärgarna men  huvudsaken att de inte hamnar utanför genbanken.

Geisha har fått en ny kull på hela 10 ungar. Herr Skutter är pappa, det blev lite nya färger på ungarna bla chinchilla som jag inte haft på länge. Ur Geishas förra kull finns endast en hane kvar.
Svarta Pion gick tyvärr tom men jag hoppas att hon får nån fler kull innan hon är för gammal.
I Blåsippas kull finns nu en hane kvar, blåbrokad om nån är intresserad. Vill gärna att han går vidare inom genbanken. Två stora fina honor också, en blue and white och en blue and tan som tills vidare stannar. Den ena kommer att säljas om någon genbank är intresserad.

På gården finns en avkomma efter Geisha och Maskros sen ifjol, en viltbrokig hane. Han rymde som ungdjur och har varit som en gårdskanin hela vintern. Stor och fin men tidigare i vår fångade vi in honom då hundarna började springa och jaga honom. Han fick en dubbelbur lite avskilt där vi försökt socialisera honom och nu anser vi honom kunna passa för vidare avel. Någon kelkanin blir han inte men lugn och fin, kommer fram till händerna och tar maten. Vi har döpt honom till Vilde. Jag ska fota och lägga in info om honom senare.

Odlingarna ser fina ut. I Bukt har vi gallrat morötter och rödbetor samt lagt gräsklipp. Nu kan de stå där och växa och kräver minimal skötsel. Potatisen är kupad och ser bra ut. Vi kommer att ha visning av trädgården där i augusti. Vi ska berätta och visa hur vi odlar och tar hand om skörden.
Här hemma har vi satt upp det nya växthuset, bara takskivorna kvar nu.
Vi har skördat squash, paprikor och dom goda chilifrukterna som jag stekt med olja och grovsalt. Slanggurka är klara i veckan men druvgurkorna tyckte inte om det kalla vädret vi hade före midsommar, de ser ut som de brukar göra i augusti när säsongen håller på att ta slut. Jag hoppas på en liten skörd i alla fall.

Imorgon har de lovat superväder. Vi planerar bastu, badtunna och en heldag ute.

Sara22/6 -09

Semester!
Så dåligt att inte uppdatera på så länge, men i vårbruket vill inte tiden räcka till helt enkelt. Hur som helst så har vi nu firat midsommar på traditionsenligt vis i Bukt. Årets midsommarväder blev bättre än lovat och solen sken hela helgen.
Stort gäddfiske blev det, yngste grabben fick en på 5,9 kg. Årets fotbollsmatch blev till flera matcher, allt enligt barnens önskemål men vi klarade oss utan skador. Nu väntar fotbollskola hela veckan och äldsta pojken åker till Piteå på stor fotbollscup över nästa helg.

Här hemma försöker jag få klart med odlingarna. Alla fröer är satta och jag planterar ut förgrodda plantor. Vi har haft minusgrader om nätterna tills just före midsommar så utplanteringen är försenad. I växthusen ser det bra ut, de första druvgurkorna är  ca 5 cm långa. Tomaterna har kart men det går sakta.
Jag har köpt ett växthus till på 8 kvadrat. Där ska jag odla mest chili och kryddor. Det står inte inflyttningsklart ännu men mitt mål är att få det klart i år och ev flytta in en del mot sensommaren.

Bland djuren har jag ca 25 blommekycklingar på uppväxt och de kommer jag att behålla själv förutom tuppar som det kommer att finnas under hösten. Gammalsvenskarna har inte lagt sig att ruva ännu.
Myskankorna misslyckades totalt med sina ruvningar. Den första kläckte 5 ällingar, då steg de andra två upp för att hjälpa till med skötseln varvid deras egna ägg blev förstörda. De ällingar som kläcktes gick åt eftersom (kyla, skator ?). Jättetråkigt.

Glädjande nog så har en gässling kläckts, i maskin då men en ruvande gåsmamma har tagit hand om den lille och hela flocken är så mån om den lille gässlingen. Jag är i alla fall nöjd med att den nye gåsgubben verkar allert och jag vet att till nästa år kommer det att bli bättre.

På kaninfronten har det hänt en hel del. Vi har fått ta del av den studie som är gjord på Gotlandskaninerna, som visar att jag har flera mycket värdefulla djur i min besättning. Detta innebär att jag får planera lite när jag sätter ihop avelspar, att försöka låta några avkommor ur de kullarna gå vidare i genbanksarbetet.
Jag kommer att spara någon extra unge efter de kaniner som är efter speciellt värdefulla föräldrar ifall det skulle hända dem nåt. Detta innebär att jag kommer att behöva någon extra plats till vintern, någonstans måste man sätta en gräns på antal djur över vintern. Pga detta har jag överlåtit ett av Svensk Pälsparen, Blacken och Svärta till Malin Rubinsson som kommer att starta genbank på dem.

Milda och Herr Skutter ha fått 6 kaninbebisar och jag väntar två kullar till nästa helg.
Ur Mildas första kull finns en hane kvar till salu, se under kaniner till salu.
Likaså ur Geishas första kull, en hane kvar. Alla Svarta Pions ungar är tingade men jag väntar en ny kull, Maskros är far.
Spireas ungar är nu leveransklara. Blåsippas kull innehåller många tjejer, nya bilder på Till salu sidan. Dessa ungar vill jag helst att de går till andra eller blivande genbanker, då båda föräldrarna är väldigt speciella.

Mellerudshonan Thorild har tre killar som nu är leveransklara, alla svart-vita. Se bilder på Till salu sidan.

Kommer inte på så mycket mera förutom att jag nu har SEMESTER fram till i augusti.

Sara

4/5 -09

Sköna maj!
Här har vi haft riktig sommarvärme kring 1:a maj men efter ett åskoväder i lördags är värmen borta och vi har haft minusgrader i natt. I växthuset växer det så det knakar och nu är det dags att sätta olika kålsorter, sallad, ringblomma och olika ärter för förgroning.

Den första myskan har lagt sig att ruva och fler är på gång, det innebär att i mitten på juni bör det springa små duniga ällingar här. Blommekycklingarna växer bra men ännu ser jag inte hur många som är hönor.
Gässen har lagt enstaka ägg som jag ska  lägga i kläckaren för att se om det är nån befruktning. Gåskarlen är bara ett år så jag förväntar mej inte nån hög befruktning, men nästa år!

Mellerudskaninen Thorild överraskade mej med att ha gömt sin kull så väl att jag missat den, när jag upptäckte hennes gömma var ungarna ca 1 vecka. 4 ungar, varav en var död men de övriga tre mår bra. Alla är svart-vita.
Nu har även alla Gotlandshonor fått sina kullar, se mera under kaniner till salu. Min äldsta hona Ina fick två ungar men båda dog ett par dar senare. Hon får nu bli pensionär för jag kommer inte att para henne igen.
De kullar som är efter speciellt värdefulla linjer kommer i 1:a hand att säljas till andra genbanker eller blivande genbanker för att gå vidare i avel.

Sara

22/4 -09

Vår!
Nu känns det att våren verkligen är på gång. Myskorna är verkligen på gång och lägger nu ägg för fullt. Jag försöker att placera ut reden åt dem för att locka dem till olika platser, så de inte lägger sig i samma rede flera stycken.

Jag har uppdaterat kaniner till salu sidan med den info jag har om ungar som är födda, fast färgerna är ju alltid lite svåra att se när de är så små. Väntar nu smått efter Ina kring 1:a maj, och går hon då åter tom så är det nog så att hon inte kommer att få flera kullar.
Blåsippa står därefter på tur, och hon ser lite stor ut så vi håller tummarna. Både hon och Benjamin, som blir pappa är ju värdefulla för vidare avel.

Äntligen har jag startat med trädgårdssidorna för nu börjar det finnas pelargonsticklingar till salu. Jag har börjat med sidan om Pelargoner men inte hunnit lägga in så mycket. Jag har gjort en speciell sida Till salu från Trädgården, där sticklingar, frön mm kommer att finnas.

Sara


16/4 -09

Mera kaninungar!
Idag började Svarta Pion rycka päls och nu ikväll hade hon ca 4-5 ungar i sitt bo. Jättekul då hon gick tom efter första parningen, började tro att hennes ålder påverkade. Hur som helst, det är en av hennes sista kullar och jag hoppas att någon av ungarna går vidare i avel. Jag har uppdaterat sidan Kaniner till salu. Foton och info om färger och kön kommer eftersom.

Det blev 13 blommekycklingar i alla de färger. Väntar en omgång ägg till från ursprungsbesättningen som jag ska kläcka. Vi hoppas på många hönor.
Myskorna verkar på gång och bråkar om redena men inga ägg ännu, jag väntar varje dag på de första äggen. De är sena i år, kanske blir det en sen vår.

Barnen har påsklov och vi är lediga allihopa. Då det har varit nattkallt de sista nätterna är skoterföret bra och vi har varit ute med skotrarna. När som helst kan den säsongen vara över så det gäller att passa på.

13/4 -09

Kycklingar!
Idag har det börjat kläckas blommekycklingar. Det är kring 20 ägg som väntas bli kycklingar, hoppas på många dunbollar.
Påsken har varit finare än vi väntat då de hotat med dåligt väder. Vi har faktist haft sol varje dag mer eller mindre.

Våren är på gång, vi har haft plusgrader även nattetid nu i helgen. Idag har jag flyttat ut plantor i växthuset och jag fortsätter att sätta isär och bära ut. Det är skönt att få ut alla krukor ur huset. Jag fortsätter så frön och nu står gurka, squash, luktärter, tagetes mm på tur. Nu börjar det finnas pelargonsticklingar till salu. Jag ska få färdig sidan om pelargoner där man kan se vilka sorter som finns. Jag och min mor har under många år samlat på pelargoner, och då gamla sorter med sin speciella historia.

Barnen har påsklov till veckan. Amanda ska på ridläger och vi övriga ska försöka vara ute så mycket som möjligt. Sista chansen i slalombacken och utflykter med skotern.

3/4 -09

Det har varit en fullspäckad vecka med träningar varje kväll för barnen och själv har jag jobbat alla dar. Nu ser vi fram emot en skön helg, synd bara på vädret som är det sämsta tänkbara. Idag har det kommit massor med blötsnö och det dåliga vädret verkar ska fortsätta.

En glad nyhet är att Geisha - supermorsan, fått en kull ungar. Pappa är Maskros. Jag vet inte hur många de är men ca 6-8 ungar.
Milda har 4 st som alla verkar brokiga, någon kan vara trefärgad.

Rabos Serla kommer att flytta till Maria Jonsson på Fornäsgårdens kaniner, http://www.123minsida.se/forsnasgardenskaniner där hon ska bilda grunden för en ny genbank.

29/3 -09

Årets första kaninkull är född!
Igår sprang Milda omkring med hö och halm i munnen, finns det något sötare än när de proppat munnen full med långa halmstrån. Trodde inte  det skulle bli nåt då hon var riktigt ilsken på sitt herrsällskap, men tydligen fick de till det i alla fall. Fader är Vitfot.

28/3 -09

Byggnationer
I veckan har jag målat mina 2 nya 2-fackburar. Jag hoppas att de ska kunna tas i bruk nästa helg. Dörrar målas separat så de bara är att skruva fast sen. Mina mellerudare kommer att flytta in i de nya facken.

På kaninfronten har både Ina och Svarta Pion gått tomma så de är omparade. Jag hoppas att det inte är så att Inas ålder börjar ta ut sig rätt, hon får en chans till. Geisha, Milda och Spirea hoppas jag är på gång snart, Blåsippa slarvade bort sin första kull så hon ska paras om.
Mellerudshonan Thorild är på besök hos Manfred och kommer att stanna där tills de flyttar in i sin nya bostad.

Jag fortsätter att jobba med sidan. Draumurs sida är klar, dottern Amanda håller på med en egen sida men har bara hunnit lägga in en bild ännu. Nu ska jag förbereda mej för jobb, har jobbarhelg i helgen. Ni som är lediga får njuta av solen, superväder här.

20/3 -09

Vårkänningar
Just nu känns det som om våren tänker komma tidigt i år. Vi har milt väder och grusvägen har börjat lösas upp, men vi har nattkallt så vi hoppas att snön sjunker ihop och det fryser åt så skoterföret håller i sig. Torrköttet vi hängde upp förra helgen torkar i alla fall bra.

Jag har börjat para Gotlandskaninerna så vi hoppas att vi snart får ett besked hur märkningen ska gå till. Mellerudshonan är lite ung ännu så det blir nog inga ungar där förän till hösten.
Blommehönsen värper för fullt nu och äggen har fått full storlek så nu sparar jag och ska lägga i kläckaren till veckan. Sen hoppas jag naturligtvis att någon av dem lägger sig att ruva. Dvärghönsen har inte kommit igång ännu, men de värpte ju nästan ända fram till jul.
De nya gässen verkar trivas bra och paret går med två av de andra honorna. Nåt enstaka ägg har de lagt men av storleken att dömma är det nån av de äldre damerna som lagt det och chansen till befruktning är inte så stor ännu. Myskankorna har inte heller börjat lägga ägg ännu. Ska städa åt dem och ställa in bildäcken de har som reden, då brukar de komma igång.

Chili, paprika och purjolök växer bra inne. Tomater och en del blommor står på groning. Snart kommer det att vara jättetrångt under lysrören.
I helgen ska jag försöka ta det lugnt och vila mitt knä, jag har en inflammation i knät och har haft väldigt ont men det verkar bli bättre.
Vi hoppas på en fin helg med superväder, ska på pimpeltävling.