Min trädgård

Köksträdgården

Jag tycker att det är roligt att kunna odla även sånt som går att äta. En del sorter är vi också självförsörjade på hela eller delar av året. Jag odlar det mesta i pallkragar vilket ger förhöjda bäddar och det är mycket lättare att hålla ogräset under kontroll.
Jag odlar också en hel del i Bukt, som ligger utanför Arjeplog, vid Hornavan. Där har vi potatis och rotsaker. Landen ligger vid vattnet och skyddas på så sätt för frost.

Odlingarna ska vara vackra, därför blandas grönsaker med blommor som hör hemma i köksträdgården. Ringblommor, tagetes och luktärter. Sortvalet blir i första hand de äldre sorterna och sorter som lämpar sig för norra delen av landet. Gamla beprövade sorter återkommer år efter år.

Lök

Jag odlar en hel del lök. Röd, gul, scharlotten och vitlök går bra att lagra så den räcker året om. När löken skördats lägges den på tork. Sedan förvaras den i korgar som är luftiga.

Purjolök sås redan i februari i djupa sålådor. Man sår fröerna glest då de inte ska skolas om. Plantjord i botten och såjord det översta lagret så löken får mera näring eftersom den växer. Efter ytterligare ett par veckor börjar man gödselvattna, de kräver mycket näring. För att kunna bevara löken under vintern hackas den i bitar och fryses in, gott i grytor och soppor.

Jag har en del andra löksorter också såsom vanlig gräslök, kinesisk gräslök, piplök och Kurrat, en äldre form av purjolök med platta blad.
Några favoritsorter bland lök:

Scharlottenlök - Santé som är lite rödaktig.

Purjolök - Pancho är den bästa för norr. 1800-tals sorten Musselburgh är också bra men har ganska kort skaft.

Vitlök - Sorten som lämpar sig för utsäde heter Theridrome.        

Rotsaker

Det mesta av rotsakerna odlas i Bukt, där har jag tillgång till större odlingytor än hemma på gården. Jorden är också bättre lämpad just för morötter och potatis. Vi odlar tre olika sorters potatis, den vanliga norrländska mandelpotatisen som inte tål för varma somrar. Herta - en rund jättegod potatis med gult kött.
Den sista sorten är röd med gult kött och djupa ögon. Sorten kommer från en släkting som haft den med sig hit som ung, jag tror att det kan vara Rättviks Röd. Min favorit, så god.



Morötter odlar vi inte mera än vad som förbrukas fram till jan - feb ungefär, sedan försämras kvaliten. Däremot förväller jag och fryser in en hel del. Används sedan till soppor, grytor och stuvningar. Den som växer bäst och hinner bli stora och fina är Early Nantes.


Rödbetor äter vi färska under hösten, rostade i ugn tillsammans med andra rotfrukter eller som soppa (Borsjtj) gärna med bacon i. Resten blir inlagda och räcker då hela året. Favoritsorten är den avlånga Kosak, men jag odlar också Bulls Blood för de dekorativa bladens skull. De kan man förresten använda i sallader.